Turer og stier

 

Sommerstinettet er omfattende og går på kryss og tvers over hele Hardangervidda Nasjonalpark. DNT markerer sine hoved-stier med store, røde T'er. Stiene er enkle å følge, og vil ta deg gjennom hele parken.

 

Topper og fjell.

 

Hardangervidda er ikke bare et bredt og åpent landskap, det er også flere topper. e tre mest berømte er Hardangerjøkulen (1839 moh.), Hårteigen (1690 moh.) og Gaustatoppen (1883 moh.). Fra Gaustatoppen har du en fantastisk utsikt over store deler av Sør-Norge.

Hardangerjøkulen

 

Hardangerjøkulen er Norges sjette største isbre på fastlandet. Breen ligger i Eidfjord og Ulvik kommune i Hordaland.

 

Turen opp til Jøkulhytta tar ca 4-5 timer og er ca 20 km lang. Hytta er kun bemannet i påsken og 17. mai. Turen passer for hyppige skiløpere.

 

Turen til isbreen skal utføres på en god værsdag, med tanke på værforhold og forhold. Hvis du er eventyrlysten, kan du forlenge reisen ved å gå på Jøklarunden, denne turen tar omtrent 6-7 timer.

 

Se mer informasjon her:

 https://finse1222.no/nb/aktiviteter/daystures-pa-vinteren/

Hårteigen

 

Hårteigen er ett av de høyeste fjellene på Hardangervidda. Toppen ligger i Ullensvang kommune i Hordaland fylke, og er det høyeste punktet i kommunen. Fjellet er det mest karakteristiske landemerke på vestsiden av nasjonalparken og er synlig over store områder. Hårteigen kalles derfor kongen av Hardangervidda. Fra toppen (1690 moh.) er det i klart vær utsikt til mange landemerker som Folgefonna (vest), Gaustatoppen (sørøst) og Fravikbreen (Nord).

En tur til Håregigen starter vanligvis på Torehytten og følger merkede stier opp til toppen.

 

For mer informasjon, se:

https://artikkel.ut.no/artikkel/1.6911648/

Gaustatoppen

Den enkleste måten å nå Gaustatoppen på er fra Stavsro. Når du nærmer deg toppen, får du utsikt over fjellene i Telemark, Buskerud og Oslomarka i tillegg til Hardangervidda Nasjonalpark.

 

Turen til Gaustatoppen er en familievennlig topptur som passer for barn. De mer eventyrlystne turgåerne kan gå til toppen fra Selstali i nordvest. Turen fra Selstali tar deg ca 8 timer tur/retur.

 

Gaustatoppen Turisthytte ligger nesten helt på Gaustatoppen (1883 m over havet). Hytta er betjent og serverer enkel servering av vafler, kaffe og drikke hver dag i sommersesongen til midten av oktober.

 

For de som øsnker seg en lettere vei opp, har Gaustabanen nå åpnet for turisttrafikk. Banen er åpen hver dag om sommeren, samt i helger og vinterferier når det er snø og værforhold.

 

For mer informasjon se:

http://www.visitrjukan.com/severdigheter/gaustatoppen

 

De mest populære turene

 

Hardangervidda Nasjonalpark er spekket med populære vandreturer. Du er velkommen til å følge DNT's merkede stier, eller vandre rundt på egen hånd.

 

Smådøldalen

 

 

I Smådøldalen i Uvdal er det flere kulturminner som vitner om tradisjonellt landbruk fra ulike tidsperioder.

 

Kulturmiljøet omfatter et upåvirket sæterlandskap, kullgruver og jernverk fra både middelalderen og vikingtiden.

Mårbu

 

Mårbu Seter og Fjellstue er et veldig populært utgangspunkt for fotturer i Hardangervidda nasjonalpark. Ved å ta båten over Mårfjorden kommer du helt inn i Nasjonalparken.

 

Markerte stier tar deg fra Mårbu og utover vidda. Stinettverket gir muligheter for både kortere turer i området rundt hytta eller lengre turer. Mårbu er også et populært stoppested for de som reiser fra hytte til hytte.

Dusehesten

 

 

Dusehesten ble innviet høsten 2001 er en del av en 60 år gammel sti fra Norefjell til Hardangervidda. Hytta ligger i Smådøldalen mellom Pålsbudammen og Dagalifjellet.

 

Fra vest er det merket rute fra Vasstulan og Torsetlia (Dagalifjellet). I øst er det  merket rute fra Dalabu, Langedrag og Tunhovd.

 

Fra hytta kan man gå opp til toppen ov Dusetind, en flott tur for hele familien.

 

Jøransetfjellet og Fauskofjellet sørøst for hytta er også karakteristiske og vakre dagsturer.

Rallarvegen

 

Rallarvegen har blitt kåret til Norges vakreste sykkelsti flere ganger. Veien starter ved Haugastøl og følger hovedveien til Finse, Hallingskeid og Myrdal før den fortsetter langs Flåmsbanen til Flåm.

 

Veien tar deg gjennom et fantastisk fjellområde fra 1000 moh. opptil 1340 moh.

 

Hele veien er vanligvis åpen i begynnelsen av juli til slutten av september.

 

Sykler kan leies på Haugastøl og Finse.

 

www.visitrallarvegen.no/

Imingfjell

 

 

Der Hardangervidda Nasjonalpark starter, på toppen av Numedal ved Sønstevann, finner du Imingfjell Turistheim 1100 m.o.h.

 

Vinter som sommer tilbyr Imingfjell fotturer, jakt, fiske, båt- og kanoutleie. Hytta er tilknyttet ett rikt stinettverk om sommeren, samt oppkjørte langrennsløyper vinterstid. Hytta ligger kun 9 km fra Uvdal Alpinsenter. Vi har også vår egen skiheis som er et aktivitetstilbud for de yngste.